Geboorte Stenen

Geboorte Stenen

Wat zijn geboortestenen?

Dit is de edelsteen die hoort bij de maand waarin je bent geboren. Men zegt dat dit afkomstig is uit het boek Exodus, een geleerde zag twaalf stenen op een borstplaat en heeft deze gekoppeld aan de twaalf maanden van een jaar. Daarnaast zijn er ook vele edelstenen die in verbinding staan met de verschillende sterrenbeelden.

 

Januari: Granaat

Moed – Gezag – Geloof – Bescherming – Puurheid

De Granaat heeft een mooie diepe rode kleur, afgeleid van de zaadjes van de granaatappel. Het Latijnse woord ‘granatus’ betekent zaad. De naam van deze geboortesteen is hier dan ook van afgeleid. Vroeger droegen de ridders en de krijgers de geboortesteen als amulet en de zwaarden en harnassen werden er ook mee versierd. Granaat is van zichzelf hard en werd in het verleden door Aziatische stammen zelfs als kogel gebruikt. Een granaat staat voor kracht, energie, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. 

 

Februari: Amethist

Schoonheid en aanzien – Bescherming

Amethist heeft een prachtige paarse kleur en schittering. De naam Amethist komt van het Griekse woord ‘amethystos’ wat hetzelfde betekent als ‘niet dronken’. In het verleden dacht men dat het dragen van een Amethist zou voorkomen dat je dronken werd. Amethist is de geboortesteen van de maand februari en wordt onder andere gevonden in Brazilië, Uruguay en Madagaskar. Een Amethist kan op vele manieren behandeld worden om de kleur te verbeteren. Het is ook één van de meest gebruikte stenen als het gaat om het slijpen van speciale vormen in edelstenen en beschikt over een helderheid waarmee de mooiste creaties gemaakt kunnen worden. Een amethist wordt ook wel de steen der verleiding genoemd. In het verleden dacht men namelijk dat de steen je zou helpen tegen verleiding. Leonardo Da Vinci schreef ooit dat amethist je slimmer maakt en je verstand reinigt van negatieve gedachten.

 

Maart: Aquamarijn

Geluk en harmonie – Liefde

Aquamarijn dankt zijn naam aan zijn mooie lichtblauwe kleur. De naam is afgeleid van het Latijnse woord voor zeewater. Het is een edelsteen die in grote stukken gevonden wordt en waar dus ook veel mooie grote creaties mee gemaakt worden. Aquamarijn is de geboortesteen voor de maand maart en wordt het meest gevonden in landen als Australië, Myanmar, India, Zambia. Een Aquamarijn wordt vaak behandeld met warmte om de kleurintensiteit te verbeteren. Het is een van de meest gebruikte stenen waarmee wordt geëxperimenteerd voor nieuwe slijpvormen. Waarschijnlijk vanwege zijn naam en kleur is het altijd de beschermsteen geweest voor mensen die werkten op zee. Tevens zou de edelsteen het geluk van getrouwde mensen vergroten.

April: Diamant

Romantiek – Liefde – Welvaart – Kracht en macht – A girl’s best friend!

Diamant is de hardste edelsteen en natuurlijk voorkomende materiaal. Een diamant kan kleurloos zijn, zoals de meeste deze edelsteen kennen, maar is ook verkrijgbaar in het geel, bruin, roze, blauw, groen, rood en zwart. 

April: Zwarte diamant

Romantiek – Liefde – Welvaart – Kracht en macht – A girl’s best friend!

Een zwarte Diamant heeft een mysterieuze uitstraling en zijn diepzwarte kleur past perfect in sieraden. De diamant heeft zijn diepzwarte kleur te danken aan de vele insluitsels die ervoor zorgen dat je niet meer door de steen kunt kijken. Los gezien van de donkere kleur glinstert de steen toch, dit komt door de geslepen vlakken. Het dragen van een zwarte Diamant is de laatste jaren steeds meer een trend geworden. Samen met de witte Diamant is de zwarte Diamant de geboortesteen van de maand April. Net als andere edelstenen heeft de diamant ook een helende werking. De energie van de diamant is zeer krachtig en zorgt ervoor dat andere energieen versterkt worden. Zwarte edelstenen hebben een pijnstillende werking en versterken de geestelijke weerstand, zo ook de zwarte diamant.

 

Mei: Smaragd

Eeuwige jeugd – Wijsheid – Liefde en trouw – Rust – Goed tegen oogkwalen

Met haar intense kleur is de Smaragd een van de meest fascinerende edelstenen. De groene kleur is een van de mooiste die voorkomt in de natuur. De naam smaragd komt van de Griekse naam “Smaragdos” wat letterlijk groene steen betekent. De smaragd is de geboortesteen van de maand mei. Door zijn structuur heeft een smaragd vele breukvlakken waardoor deze steen erg moeilijk te zetten is voor de goudsmid. Een smaragd wordt altijd in eerste instantie met het blote oog bekeken. Wanneer er niets gezien wordt, krijgt de edelsteen de gradatie ‘Flawless’. De mooiste Smaragden worden gevonden in Colombia, vandaar dat de meest waardevolle Smaragden soms de benaming ‘Colombia Green’ hebben. Naast Colombia wordt de steen gevonden in Brazilië, Zuid-Afrika, Australië en Amerika. Voor het verbeteren van een smaragd wordt vaak gebruik gemaakt van olie. Door deze olie lopen de insluitsels en breukvlakken vol en krijgt de smaragd meer kleurintensiteit en minder zichtbare insluitsels. Let er altijd op dat als je een Smaragd schoonmaakt, dat je geen chemicaliën gebruikt omdat deze de olie zou kunnen verwijderen. Het beste resultaat krijg je door de steen met een tandenborstel en water schoon te maken. In het verleden werd de smaragd vaak gezien als een heilige steen. Een van de meest bekende personen die de smaragd graag droeg was Cleopatra. De mensen van toen dachten dat een smaragd helende krachten had en je veel geluk zou toebrengen. Daarnaast zijn groene edelstenen goed voor de lever en maken deze het hart sterker.

 

Juni: Parel

Liefde – Bescherming – Geluk – Wijsheid – Bescheidenheid – Therapeutisch

De parel is eigenlijk geen edelsteen, maar een organisch product. Gemaakt door een levend wezen. Ook achter de parel schuilen diverse verhalen. Zo dachten de Grieken dat parels de vreugdetranen waren van de liefdesgodin Aphrodite. Een parel is een zacht organisch materiaal en is erg kwetsbaar. Het is dus aan te raden deze niet in contact te laten komen met chemicaliën, schoonmaakmiddelen etc.

 

Juli: Robijn

Liefde – Passie – Bescherming tegen het kwaad – Geluk

Robijn hoort net als de saffier tot de korund familie en is alleen maar verkrijgbaar in de kleur rood. De mooiste kleur van een robijn wordt ook wel duivenbloed rood genoemd. De naam ‘’Ruby’’ wordt vaak gebruikt om de steen aan te duiden en is afgeleid van het Latijnse woord “ruber” wat rood betekent. De robijn is een van de meest dure edelstenen op de wereld en is de geboortesteen voor de maand juli. Robijn is samen met saffier de hardste edelsteen na de diamant en heeft een hardheid van 9 op de schaal van Mohs. Robijn wordt onder andere gevonden in Thailand, Sri Lanka, Tanzania, Australië en Amerika. In India heeft de robijn ook wel de naam ‘King of Gemstones’. Van oudsher wordt er geloofd dat een robijn bescherming biedt tegen ongeluk, liefdesverdriet en een slechte gezondheid vandaar dat vele koninklijke sieraden bezet zijn met robijnen.

 

Augustus: Peridoot

Vitaliteit – Natuur – Innerlijke groei – Rustgevend – Zelfvertrouwen

De Peridoot staat bekend om zijn intense (olijf)groene kleur. De Peridoot wordt ook wel de steen van de zon genoemd. De oude Egyptenaren kwamen er als eerst mee. Aan de Peridoot worden vele helende en magische krachten toegewezen. Vroeger vermaalden ze de Peridoot tot poeder en dronken ze het op als medicijn. Zo zou de steen je moeten beschermen tegen nachtmerries en het boze oog. Daarnaast zou de peridoot helpen bij astma en koorts. Deze steen is perfect te combineren met trendy kleding. Het is de geboortesteen voor de maand augustus en wordt onder andere gevonden in Amerika, Pakistan, Burma en Brazilië.

 

September: Saffier

Wijsheid – Puurheid – Rijkdom – Vriendschap

De Saffier behoort tot de Korund familie. De Saffier is een steen die in iedere kleur, behalve rood verkrijgbaar is. Saffieren in andere kleuren noemen wij vaak Fancy Saffieren waarbij de kleur blauw de meest bekende kleur is. Saffier is tevens de geboortesteen van de maand september en behoort tot de sterrenbeelden Stier en Maagd. Saffier wordt ook wel de kleur van de hemel genoemd. De steen wordt onder andere gevonden in Sri Lanka, Myanmar, Australië, Thailand, Tanzania en Amerika. Bij een blauwe Saffier is de hoge intensiteit blauw de belangrijkste factor. Deze intensiteit heeft een grote invloed op de prijs van de steen en het sieraad. Door middel van hitte kan een Saffier verwarmd en behandeld worden, hierdoor wordt de kleur vaak intenser en verdwijnen onzuiverheden uit de steen.

 

Oktober: Opaal

Hoop – Onzichtbaarheid – Stress verlagend – Creativiteit – Tegen nachtmerries

De opaal is een opvallende steen met prachtige kleuren. Door de Romeinen werd de opaal ook wel de “Koningin van de edelstenen” genoemd vanwege de verschillende kleuren die zichtbaar zijn in een opaal. De opaal is een beschermende edelsteen en zou dus net als de peridoot helpen tegen nachtmerries.De steen heeft een sterke connectie met liefde en passie. Omdat de opaal een zeer kwetsbare edelsteen is. Kan deze niet heel goed tegen fel zonlicht of veel contact met water.

 

November: Topaas

Loyaliteit – Vriendschap – Rust – Optimisme

De meest bekende kleur van de Topaas is lichtblauw. Wat veel mensen niet weten, is dat de kleuren van een topaas erg uiteenlopend zijn. Een topaas is er in het wit, grijs of groen tot oranje, strogeel of zelfs wijnrood. Deze edelsteen wordt onder andere gevonden in Brazilië, Australië, China, Amerika en Sri Lanka. In het verleden dacht men dat de steen je sterker kon maken en dat je er meer zelfvertrouwen door zou krijgen. De edelsteen staat voor voorspoed, vreugde en waarheid.

 

December: Turkoois

Rust – Inzichtgevend – Creativiteit

Turkoois is een hemelblauwe, groenblauwe of appelgroene edelsteen met meestal zwarte/donkerbruine aders. Turkoois wordt ook wel de heilige steen genoemd. Vroeger dachten de medicijnmannen namelijk dat ze met deze steen mensen konden genezen en wijsheid konden geven. Er werd gedacht dat de steen van kleur zou veranderen als er gevaar zou zijn.

  |  

Meer berichten