Diamant, zirkonia en briljant, het verschil. Hoe zit het nou?
Bij de juwelier hebben we veel sieraden van verschillende materialen. De meeste vragen ontstaan over de edelstenen die in sieraden worden gebruikt. Diamant is een kostbaar en duur materiaal om juwelen van te maken, maar tegenwoordig is het ook heel normaal om zirkonia of labgrown diamonds te gebruiken. En een briljant, wat is dat nou eigenlijk? We leggen het helemaal uit in deze blog!
Diamant
Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en vertegenwoordigd daarmee ook een 10 op de schaal van Mohr. Diamant is een transparant kristal met een hoge brekingsindex, wat betekent dat zon- en daglicht mooi wordt weerkaatst in de transparante steen, wat het een mooie en geschikte edelsteen maakt om te gebruiken in sieraden en juwelen. Diamant wordt zelfs in de industrie gebruikt om mee te slijpen omdat het zo’n hard gesteente is.
Diamant is zeldzaam en is daardoor schaars. De bewerking van diamant is een specialistisch werkje en de prijs van diamant wordt bepaald door onder andere het gewicht (karaat), zuiverheid, manier van slijpen en de kleur.
Labgrown diamant
Een labgrown diamant heeft precies dezelfde scheikundige eigenschappen als een natuurdiamant, alleen wordt het proces van de vorming en groei van diamant in een laboratorium nagebootst en aanzienlijk versneld. Doet een natuurdiamant er heel wat jaren over om gevormd te worden, is een labgrown diamant binnen 12 weken klaar. Daardoor ligt de prijs van een labgrown diamant van 30 tot 40% lager dan natuurdiamant. Klik hier voor onze blog over labgrown diamonds!
Zirkonia
Zirkonia ziet eruit als diamant maar heeft hele andere scheikundige eigenschappen. Zirkonia wordt synthetisch gefabriceerd van andere materialen dan diamant en natuurdiamant is een natuurproduct wat in de natuur wordt gevormd. Met het menselijk oog (zelfs met loep) is het verschil tussen diamant en zirkonia bijna niet de onderscheiden. Daarom is zirkonia een populair product om te gebruiken bij sieraden en juwelen. Omdat het gefabriceerd wordt is er geen schaarste op zirkonia en daardoor is de prijs een stuk lager. Om deze redenen en omdat het het enige materiaal met andere scheikundige eigenschappen is wat het dichtst in de buurt komt van diamant, is het een populaire steen om te gebruiken in sieraden.
Briljant
Sommige mensen denken dat briljant een soort diamant is wat zeldzamer en daardoor duurder. Dat is niet waar. Briljant is de slijpwijze van de edelsteen. Een zirkonia kan bijvoorbeeld briljant geslepen zijn, maar diamant ook. Elk soort edelsteen kan je briljant slijpen. Briljant slijpen is ontzettend moeilijk en specialistisch, daarom ligt de prijs van briljant geslepen stenen hoger dan anders geslepen stenen.
Er zijn nog veel meer manieren om een edelsteen te slijpen. Briljant is er daar één van.
Kortom, het verschil tussen diamant en zirkonia is dat een diamant een natuurproduct is en een hardheid heeft van 10 op de schaal van Mohr. Zirkonia is in de fabriek gemaakt, lijkt als geen enkel ander product zoveel op diamant en heeft een hardheid van 8,5 op de schaal van Mohr. Omdat zirkonia niet schaars of zeldzaam is is deze vele malen goedkoper dan diamant. Briljant is geen edelsteen, Briljant is een manier van slijpen.
Kortom, briljant is niet een soort edelsteen of diamant, maar de slijpwijze van de edelsteen. Natuurdiamant wordt over vele jaren in de natuur gevormd, labgrown diamant heeft dezelfde scheikundige eigenschappen als natuurdiamant, alleen wordt dit proces versneld in een laboratorium. Zirkonia komt qua eigenschappen het dichtst in de buurt van diamant, maar heeft een hele andere scheikundige samenstelling en wordt synthetisch gefabriceerd. Hierdoor ligt de prijs veel lager dan natuurdiamant of zelfs labgrown diamant.