Waarom dragen we eigenlijk trouwringen?

Waarom dragen we eigenlijk trouwringen?

Vroeger, dan spreken we over duizenden jaren geleden, was de trouwring een soort contract. Zichtbaar voor iedereen, dat partners economisch aan elkaar verbond. Voor mannen was de trouwring van de vrouw een zekerheid dat zij zijn bezit was en voor de vrouw was deze pact een financiële zekerheid daar zij in de Romeinse tijd al recht had op de helft van de bezittingen van de man.

Tegenwoordig ligt dit natuurlijk veel genuanceerder en staat de trouwring voornamelijk symbool voor ‘oneindige liefde’. Als we echt naar de oudheid kijken waren de redenen om trouwringen te dragen voornamelijk economische redenen. Tegenwoordig hebben we daar geen trouwringen per se meer voor nodig omdat we alles met betrekking tot de huwelijkse verbintenis contractueel vastleggen. Toch zijn er genoeg redenen waarom wij tegenwoordig de trouwringen nog dragen.

De reden die je het meest hoort is toch wel de symbolische verbintenis. Het feit dat je allebei dezelfde ring draagt die jullie huwelijk symboliseert is toch een emotionele reden die veel mensen aanhangen voor het dragen van een trouwring.

Daarnaast zijn er maar weinig symbolen die zo universeel zijn en andere landen en culturen overstijgen. Als je iemand ziet met een trouwring om dan weet je eigenlijk direct dat degene al aan een ander behoort. Het is dus een duidelijk signaal naar de buitenwereld: ik ben getrouwd en dus niet beschikbaar voor iemand anders.

Aan welke hand?

Er is veel te zeggen over aan welke hand of vinger je een trouwring draagt. Naast dat het een persoonlijke voorkeur heeft, zit er wel een geschiedenis achter. In principe werd een trouwring altijd aan de rechterhand gedragen om de ringvinger. Maar in de 16e eeuw besloot de kerk dat alleen de vrouw de ring om haar linkerhand moest gaan dragen omdat rechts stond voor ‘macht’ en dat was toentertijd natuurlijk alleen aan de man toebedeeld.

Tegenwoordig ligt het aan in welk deel van de wereld je woont. In het westen zijn we gewend om de trouwring aan de linkerhand te dragen, maar in Zuid-Amerika bijvoorbeeld is het een gewoonte dat de trouwring aan de rechterhand gedragen wordt. Maar ook hier in Nederland zijn er verschillen. Vanuit de Katholieke overtuiging draag je ‘m aan je linkerhand en vanuit de Protestantse aan je rechterhand. Dus is er een ‘goede’ manier om je trouwring te dragen? In alle nuchterheid van tegenwoordig: nee. Draag ‘m zoals jij dat fijn vindt.

  |  

Meer berichten