Wat is goud en hoe wordt de waarde van goud bepaald?

Wat is goud en hoe wordt de waarde van goud bepaald?

Eén van de meest kostbare grondstoffen die we op aarde kennen. Goud. We kennen de grondstof vooral omdat we het verwerken in sieraden, maar goud wordt ook voor ander doeleinden gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat er goud zit in de chip van je mobiele telefoon?

Desondanks wordt van al het goud dat wordt gewonnen, de helft ongeveer gebruikt in sieraden en 10% is bestemd voor industriële doeleinden. Overige percentages worden door banken ingekocht en opgeslagen in kluizen. Goud wordt ook wel eens voor consumptie gebruikt.

Goud is een edelmetaal en is op zijn puurste vorm (24 karaats) te zacht om te verwerken. Daarom wordt goud gemengd met andere metalen om ervoor te zorgen dat het hard genoeg is. De zuiverheid van goud wordt gemeten in karaat. De meest voorkomende zuiverheden van goud zijn 14 karaat (58,3% goud) 18 karaat (75%) of 22 karaat (91,7%).  Alles onder 14 karaat mag wettelijk gezien in Nederland geen ‘goud’ genoemd worden omdat het percentage goud dan te laag is.

Alle gouden sieraden bij Juwelier van Dam zijn minstens 14 karaats goud, tenzij anders aangegeven in een hoger percentage.

Waarom is goud zo kostbaar?

Goud is een metaal dat weinig economische toepassingen kent tegenwoordig, maar het is wel een edelmetaal dat relatief moeilijk te verkrijgen is. Omdat het economisch bijna niet toegepast wordt, bezitten mensen (vooral vroeger) graag goud als investering. Een appeltje voor de dorst. Als we verder de historie in duiken werd goud graag gedragen als een simpele manier om je vermogen dichtbij je te hebben; toen er nog geen bankrekeningen bestonden. Hierdoor werd goud in de loop der jaren erkend als het meest liquide en meest universele goed wereldwijd om vermogen in op te slaan. Hierdoor heeft goud zijn waarde gekregen.

Sieraden van goud

Hoeveel een sieraad van goud kost is van meerdere factoren afhankelijk. Goud is zijn waarde waard in gewicht. Hoe massiever en zwaarder een sieraad, hoe kostbaarder het sieraad is. Hoe hoger het karaat, hoe meer goud erin zit, hoe kostbaarder. Ook het soort steen is bepalend voor de prijs. Diamant is veel zeldzamer dan bijvoorbeeld zirkonia. Ook hoe ingewikkeld een sieraad is om te maken is bepalend voor de prijs: de uren die een goudsmid in een sieraad steek hebben ook waarde. Dit alles bij elkaar bepaald hoeveel een sieraad kost.

Goud bij Juwelier van Dam 

Wij staan bekend om onze grote collectie gouden sieraden in alle segmenten. Zo kunt u bij ons terecht voor massief gouden colliers, maar bijvoorbeeld ook voor fijne gouden colliers. Gouden ringen met diamant of zirkonia, gouden trouwringen of aanzoeksringen. We beschikken over een groot assortiment op voorraad. Wij weten als juwelier als geen ander hoe bijzonder en kostbaar goud als materiaal is, maar als sieraad is het het meest bijzonder. Zoekt u een kostbaar sieraad dat uw leven lang mee gaat? U bent van harte welkom bij ons in de winkel om de collectie te bekijken.

Wij hebben een atelier in huis waar onze goudsmid zelf unieke sieraden ontwerpt en maakt. Wilt u een uniek sieraad laten ontwerpen en maken? Kom langs in de winkel of bereik ons via de telefoon of de mail.

  |  

More posts