Ring op maat laten maken

Laat je ring op maat maken bij Juwelier van Dam. Ringen zijn een van de populairste sieraden onder dames en heren. Niet gek, want er zit vaak een prachtige en sentimentele betekenis achter. Ringen zijn accessoires die net de outfit helemaal compleet kunnen maken. Het is daarbij vervelend als de ring te strak óf te los zit, hierdoor is de ring vaak ondraagbaar. We raden je aan je ring op maat te laten maken bij Juwelier van Dam. Wij helpen je graag met het oplossen van dit probleem. Al 50 jaar zijn wij een officieel punt voor het op maat laten maken van ringen, zowel verkleinen als vergroten. Laat je ring op maat maken door Juwelier van Dam. Op deze pagina lees je hoe het, op maat laten maken van je ring, in zijn werking gaat.

Welke ringen kunnen op maat gemaakt worden?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle ringen op maat gemaakt kunnen worden. Dit heeft te maken het materiaal van de ring en of er stenen in de ring zitten. De volgende ring materialen kunnen vergroot of verkleind worden:

 • Goud
 • Zilver
 • Platina 
 • Palladium

Zelf opmeten van je maat

Voor het op maat laten maken van je ring, zowel bij het vergroten als verkleinen, is het handig om te weten wat de juiste ringmaat is. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder staan diverse methodes voor het opmeten van je ringmaat. 

Ringmaat meten van een bestaande ring

 • Pak een ring en liniaal of meetlint.
 • Meet de diameter van de binnenkant van de ring (meet de rand niet mee).
 • Het aantal millimeters is de ringmaat.

Ringmaat meter door middel van een meetlint

 • Pak een meetlint.
 • Draai het meetlint om je vinger.
 • Kijk waar het meetlint zichzelf kruist en lees het aantal centimeters af.
 • Kijk in de tabel hieronder wat je ringmaat is. (Let op: de vinger moet ook nog over de knokkel, de ring mag ietsjes groter zijn.

Vergroten > Verkleinen

Hoe vergroten wij een ring?

Het vergroten van een ring kun je niet zelf doen, dit moet je door een edelsmid laten doen. Bij het vergroten van een ring zagen we allereerst de ring open. Op deze plek moet een extra stukje goud, zilver, platina of palladium komen. Wij rapen diverse goud stukjes bij elkaar en smelten dit om tot één goudklompje en walsen dit tot de dikte van de scheen. Dit stukje zetten wij vast in de eerder gemaakte opening en solderen we vast. Vervolgens bewerken wij het stukje goud op zo'n manier dat het de precieze dikte en breedte van de ring heeft. Hierna polijsten en werken wij de ring zo af dat 'ie weer als nieuw is. En voila: de ring is vergroot.

Hoe verkleinen wij een ring?

Ook het verkleinen van een ring kun je niet zelf doen, dit is een klus voor de edelsmid. Bij het verkleinen van een ring berekent de edelsmid allereerst de juiste nieuwe maat. Vervolgens verbinden we de twee uiteindes van de ring met elkaar. We buigen de ring om zodat het weer een perfecte cirkel vorm heeft. Daarna laseren we de uiteindes met elkaar, we solderen dit voor extra stevigheid en vervolgens schuren we de imperfecte stukjes weg. We polijsten de ring zodat het weer als nieuw eruitziet.

Kosten Ring op maat laten maken

Bij het op maat laten maken, zowel vergroten als verkleinen, van een ring is het lastig om vooraf al een prijsindicatie te geven. Dit heeft te maken met de materiaal die gebruikt wordt, de maat en of er diamanten inzitten. Echter kunnen we wel aangeven wat de minimum prijs is:

 • Zilver verkleinen vanaf €20
 • Zilver vergroten vanaf €40
 • Goud verkleinen vanaf €45
 • Goud vergroten vanaf €85

Indien je een accurate prijsindicatie wil ontvangen, raden wij aan een vrijblijvende afspraak met de edelsmid te maken. Hij weet, door met een blik op de ring te werpen, wat de prijs zal zijn. Hij helpt je graag met het op maat laten maken van je ring.

Maak een afspraak bij Juwelier van Dam in Ermelo

Onze edelsmid Gideon Braasem is afgestudeerd in edelsteenkunde. Vanaf zijn twaalfde zat hij al in het juweliersvak, met deze tientallen jaren kennis is je ring bij het juiste adres. Hij luistert goed naar de wensen van de klant en laat iedereen met een glimlach de winkel verlaten. Maak een vrijblijvende afspraak met edelsmid Gideon bij Juwelier van Dam in Ermelo.