Oorgaatjes laten schieten; wat is de beste leeftijd?

Oorgaatjes laten schieten; wat is de beste leeftijd?

Als juwelier krijgen wij veel klanten en kinderen die komen om oorgaatjes te laten zetten. Het lijkt er toch een beetje bij te horen dat een meisje of vrouw op een gegeven moment graag oorbellen wil gaan dragen. Wat is nou een goede leeftijd om oorgaatjes te laten zetten? En wat te doen als een kindje niet goed stil wil zitten of overstuur raakt? Wij hebben de verschillende leeftijdscategorieën op een rijtje gezet inclusief tips!

Baby’s tot 12 maanden oud
Bij deze categorie zetten wij geen oorgaatjes meer. Eerder lag onze ondergrens bij 6 maanden oud, maar sinds een paar maanden hebben wij deze opgehoogd naar 12 maanden oud.

Peuters vanaf 1 jaar t/m 4 jaar
Bij peuters is het heel erg afhankelijk van het kindje zelf of wij oorgaatjes gaan schieten of niet. Voordat wij het gaatje schieten zetten we eerst met een stift een stipje op de oorlel. Merken we bij het aanstippen dat een kindje niet écht stil kan zitten of onrustig is, dan kunnen wij er als juwelier voor kiezen om de gaatjes niet te schieten en vragen we om te wachten tot het kindje ouder is. Bij een kindje dat niet stil wil zitten is de kans reëel dat we het gaatje dan scheef door de oorlel schieten en dat is niet wenselijk. We vinden het belangrijk dat de kindjes zélf stil blijven zitten. Zodra het hoofd van het kind vast moet worden gehouden, kiezen wij ervoor om de gaatjes niet te zetten. Bij deze leeftijd schieten wij de gaatjes altijd met twee medewerkers tegelijkertijd in elke oorlel. Dit om de kans te verkleinen dat het kindje na één oorlel niet meer verder durft.

Kinderen vanaf 5 t/m ongeveer 10 jaar
Bij kleuters en kinderen gaat gaatjes schieten vaak het soepelst op moment dat zij het zelf echt graag willen. Onze ervaring is dat als een kindje zelf graag gaatjes wil dat ze dan keurig stil blijven zitten. We raden altijd aan om met het kindje zelf goed af te stemmen of ze het écht zelf willen, dan gaat het proces het soepelst. We schieten bij kleuters en kinderen altijd met twee medewerkers tegelijkertijd.

Tieners en volwassenen
Tot 16 jaar hebben wij toestemming van de ouders nodig, dit mag ook telefonisch worden doorgegeven. Wij laten de keuze bij het kind of de klant zelf of zij willen dat we met twee medewerkers tegelijk schieten, of dat het ook om en om gedaan mag worden door één medewerker.

Meerdere gaatjes laten schieten
Wij schieten alleen gaatjes door de oorlel en niet door kraakbeen. Kraakbeen kan beter worden gepiercet door een piercingsshop. Een eerste en twee oorgaatje lukt vaak zonder problemen nog door de oorlel. Bij het derde gaatje begint vaak het kraakbeen al. Kom je voor een derde gaatje bij ons, dan voelen wij eerst of er kraakbeen zit. Bij twijfel schieten wij geen derde gaatje en adviseren we je om naar een piercingsshop te gaan. Wij schieten ook één paar gaatjes tegelijkertijd. Wij schieten dus niet de eerste en direct daarnaast de tweede. Wij adviseren om het eerste gaatje eerst goed te laten genezen en dan terug te komen voor de tweede.

 

  |  

Meer berichten