Waar ligt de oorsprong van “het wapen”?

Waar ligt de oorsprong van “het wapen”?

De hele geschiedenis van de Heraldiek is zeer veel omvattend en gaat heel ver terug, maar er is op een bepaald moment een behoefte ontstaan onder de bevolking om zich herkenbaar maken.

Denk maar eens aan de riddertijd; goed beschermd door hun harnas en helm waren ze op het eerste gezicht niet meer te herkennen. Door middel van kleuren, symbolen en versieringen die aangebracht werden op de schilden, kregen de ridders weer een identiteit. Maar ook de paardenkleden, de banieren en de helm werden versierd met een wapen.

En niet alleen de ridders maakten gebruik van een wapen, de adel staat er om bekend om familiewapens te voeren en Europese staten, steden, streken en gemeenten hebben ook vaak hun eigen wapen. Ook ontstond er een uitgebreide kerkelijke heraldiek met eigen regels en vormen.

De opbouw van een wapen

We kunnen u onmogelijk hier tot in detail alle informatie geven die er is over het wapen en alle regels en gebruiken, maar het belangrijkste onderdeel van een wapen is het schild.

De vorm van het schild is erg belangrijk voor een wapengravure.

Er zijn 3 schildvormen voor een man:

 

Benoeming van de wapendelen

1. Helmteken   
2. Wrong   
3. Helm   
4. Schildhouder   
5. Dekkleed
6.Schild         
7. Schriftband

Ook kleuren spelen een belangrijke rol in de Heraldiek.

De kleuren van veel wapens uit de beginperiode kennen wij doordat wapenrollen bewaard zijn gebleven. Bij bestudering van deze verzamelde wapenrollen kwam men al gauw tot de conclusie dat er in de heraldiek net zo weinig kleuren gebruikt worden als bij de verkeersborden in ons moderne straatverkeer!

Er werden hoofdzakelijk 6 kleuren gebruikt: Blauw, Rood, Groen en Zwart

Daarnaast moet in elk wapen tenminste eenmaal geel (= goud) of wit (= zilver) voorkomen; dit zijn de metalen die beurtelings met de kleuren moeten worden toegepast.

Wapens uit de 15e eeuw

Er is nog veel en veel meer te vertellen over wapens, de betekenis er van en de mogelijkheden.

Als u op zoek bent naar een ring met bijvoorbeeld een monogram of wapen, of er een wilt laten maken dan informeren wij u graag hierover; wij hebben een groot assortiment dames- en herenzegelringen.
Ook kunnen wij voor u een nieuwe zetting om uw oude steen maken.
Elke ring kan geleverd worden in rood, geel of wit goud (in 14 of 18 krt.) en zelfs in brons. De blauw lagensteen is leverbaar in 5 blauw tinten.
Ook spinel, carneool, toermalijn , jaspis, lapis lazuli, beryl, amethist, topaas, onyx en vele kwartssoorten zijn edelstenen die gebruikt worden in wapen- en zegelringen.

Ook kunnen wij de gravures verzorgen, bijvoorbeeld een familiewapen (leesbaar of in spiegelbeeld), een monogram in lagensteen of uw monogram gravure ingelegd met fijn goud.

 

 

  |  

Meer berichten